Er den ikke sød ?
1976. Gitte 2½ år.
Inden vi begyndte landbrug i "Dalen" i 1969, var beslutningen om at have, eller ikke have malkekøer, truffet.
Vores gård omfatter nogle meget kuperede arealer, hvoraf de mest bakkede i 1969 var udlagt i vedvarende græs. Godt
egnet til kødkvæg.
Mit bekendtskab, fra en tidligere plads med kødkvægracen afgjorde, at vi valgte malkekvæget fra og Charolais-racen til.
Min far var på samme tid (1967-68) i gang med at afvikle sin
jersey-besætning, hvor hans køer igennem et par år havde været insemineret med charolais-sæd. Han havde således nogle kvier og kalve af ½ Jesey og ½ charolais-race. Disse dyr købte vi, og det blev
en let og billig måde at komme i gang med det videre avlsarbejde. Vi vedblev at inseminere disse ½-krydsninger med Charolais, hvor næste generation da blev 3/4 Charolais.
Charolais stammer fra Depardement du Charolais i
Midtfranske højland og har været beskreveet i over 1000 år. Området er et udpræget landbrugsområde og desuden kendetegnende ved intensiv vindyrkning. Bourgogne-vinene Cóte de Nuits og Cóte de Beanne,
kommer fra dette distrikt.
Den næsten hvide Charolais er kendetegnende ved stor tilvækst med 1. klasses fedtmarmoreret, saftigt og velsmagende kød. Dens egenskab er, at sætte meget kød på de "dyre
steder", såsom ryg med mørbrad og filet, samt kødfulde bagfjerdinger med yder- og inderlår, samt culottesteg m.m.
Vor opstart med Charolais var således 2 kælvekvier, 2 løbekvier og 2 kviekalve, alle af
½ jersey og ½ charolais. Kalvene efter disse ½ krydsningskøer faldt særdeles godt ud. Mødrene havde, i forhold til de rene Charolais, meget mælk til kalvene. Køer og kalve gik på græs
både nat og dag fra udbinding i begyndelsen af april og til ca. 1. november. Kalvene pattede deres mor, og efter 5-6 uger begyndte også de at æde lidt græs, ved siden af de mange ganges patning i døgnet hos moderen. Pasning var
der derfor ikke meget af i sommerhalvåret, kun et par daglige tilsyn i marken. Så vi koncentrerede os om svineproduktion.
Kælvningsfasen var og blev Charolaisen mindre heldige side. Efterhånden som vi fik os avlet frem til helt
rene Charolais, altså 4. generation, oplevede vi, at koen ikke kunne føde sin kalv ved egen hjælp. Omkring dette tidspunkt var det særlig vigtigt, at vi havde blik for, hvornår kælvningen tog sin begyndelse. Havde koen
brug for lidt flere kræfter, end den selv kunne præstere, måtte dens mennesker yde bistand ved hjælp af et reb om kalvens, ofte meget store klove og forben. Kalvene kunne være, endda meget store, op til 50-55 kg, til tider tyrekalve
på 60 kg!! Hvis der var optræk til en besværlig kælvning, benyttede vi os af kejsersnit. Udgift til kejsersnit opvejedes af at få en levende kalv og en mindre medtaget ko.
Sidst i 1960érne og starten af halvfjerdserne,
var der ikke mange dyrlæger, der begav sig af med kejsersnit. Vi havde Falck med dyretransport til at fragte dyret til hospitalet. I begyndelsen var det i Morud, senere i Årslev og i 1980érne kunne vi nøjes med at bevæge dyret
til Kværndrup.